Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα


Η Ορθόδοξη Εκκλησία γνωστή ως η Παναγιοπούλα βρίσκεται στην οδό Ιονίου Βουλής, στην καρδιά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας και είναι εξάρτημα της Μονής Πλατυτέρας, από τότε που την αγόρασε ένας μοναχός και την δώρισε στη  Μονή του, περί το 1900. Σύμφωνα με έγγραφα που φυλάσσονται στα Αρχεία Νομού Κέρκυρας εκτιμάται ότι η εκκλησία της Υ. Θ. Οδηγήτριας κτίσθηκε πριν το 1650. Μικρή, απλή, με ξύλινο τέμπλο, χωρίς τοιχογραφίες, με δυο κελιά σ' ένα διπλανό διώροφο κτίριο, αποτελεί μια μικρή όαση γαλήνης.

Η λαοφιλέστατη εικόνα της Παναγιοπούλας, με ειδική χάρη, βρίσκεται σε ξεχωριστό εικονοστάσι, είναι ασημοκάλυπτη και στολισμένη με σειρές από ασημένια και χρυσά τάματα. Χρονολογείται από τότε που κτίσθηκε η εκκλησία. Η Παναγιοπούλα εορτάζει στις 23 Αυγούστου, όπου οργανώνει ένα πλούσιο πανηγύρι και συμμετέχει επίσης στην περιφορά του Επιταφίου κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Πολλά χρόνια τώρα ένας σύλλογος προσφέρει κάθε βοήθεια στα δυο γεγονότα αυτά, ώστε να διατηρούνται ζωντανά τα έθιμα της Κέρκυρας.


Σήμερα το αγαπητό σε όλους εκκλησάκι μένει ανοικτό πρωί και απόγευμα και προσκυνητές, το επισκέπτονται διαρκώς κάθε ήμερα. Επίσης, ξένοι επισκέπτες  έχουν δείξει ιδιαίτερη αγάπη, αλληλογραφώντας από μακριά και στέλνοντας δωρεές για τον εξωραϊσμό της εκκλησιάς, καθώς και χρήματα για τη μνημόνευση ονομάτων και για το άναμμα κεριών.

Ένα αξιόλογο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, πάντα με διαθεσιμότητα και με μεράκι, είναι η προσφορά κάθε είδους βοήθειας σ' εκείνους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με την μοναστική φιλοξενία: ξερή τροφή, ρούχα, παιχνίδια και βιβλία. Ποτέ δεν περισσεύει τίποτα...

Σιγά-σιγά όλο και περισσότερα ιερά σκεύη εμπλουτίζουν το σκευοφυλάκιο. Μια καλή ψυχή έφτιαξε με τα χέρια της ένα μεταξωτό κάλυμμα για το μικρό βοηθητικό τραπέζι, αλλά λείπουν ακόμα πολλά. Όταν συνεισφέρει κάποιος κάτι, ελπίζει να λάβει κάτι σαν μία ευλογία, προστασία, επίλυση των προβλημάτων του κλπ. Κι έτσι γίνεται πάντοτε μαζί με την προσευχή.

Βλέπουμε πως άτομα από την περιοχή αναζητούν έναν άνθρωπο να ακούσει το πόνο τους, άλλοι που έχουν ένα ειλικρινές ενδιαφέρον να μάθουν για την αγιογραφία, για την Ορθοδοξία και για την μοναστική ζωή. Όλοι με μία φωνή γυρεύουν ένα χώρο για περισσότερη συζήτηση, σαν σ' ένα αρχονταρίκι, όπως συμβαίνει στα μεγάλα μοναστήρια. Η Παναγιοπούλα είναι πάντα εκεί και δεν θα μας αφήσει ποτέ.
           
Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 18 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται με καφέ και μικρά δωράκια που προσφέρονται σε όλους εκείνους που χαρούμενοι αναμένουν την Γέννηση του Χριστού. 

Είναι πάντα χαρά μας να βρίσκεστε μαζί μας.

PO Box 532, Κέρκυρα, 49100. Email info@corfu-odigitria.com.


website designed and maintained
by hereford web design