Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα


ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγάλη σημασία στην αγιογραφημένη εικόνα. Με αυτήν δημιουργείται ένας μυστηριακός σύνδεσμος με τα ουράνια, και γι’ αυτό η αγιογράφηση θεωρείται πράξη ιερή. Ο αγιογράφος προσεύχεται, ώστε τελικά το έργο του να είναι εμποτισμένο με τη Θεία Χάρη. Με την μελέτη και την ανάλυση των αγιογραφιών ασχολείται και η Θεολογική Επιστήμη (Θεολογία της Εικόνας). Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ευλαβούνται τις ιερές Εικόνες, τις προσκυνούν αποδίδοντας τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο, ανάβουν κανδήλια μπροστά τους και για λόγους σεβασμού δεν γυρίζουν την πλάτη τους στην εικόνα. Η μεγαλύτερη συλλογή φορητών εικόνων υπάρχει στο Άγιον Όρος (περίπου 20.000). Πολλές από αυτές είναι θαυματουργές ή και σπουδαία έργα τέχνης ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας και ονομαστές, όπως η Παναγία η Πορταΐτισσα. Ωστόσο οποιαδήποτε αγιογραφία, ακόμα και μικρή ταπεινή εικόνα σε κάποια γωνιά του σπιτιού, μπορεί να χαρίσει στον Χριστιανό πνευματική ανάταση, με την βοήθεια της πίστεως. Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.



ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ηταν μαθητής του Ευαγγελστης Ιωάννη, μαζί με τον Ιγνάτιο.

Μια ευσεβή γυναίκα ανέθρεψε τον Πολύκαρπο. Αυτή ειδε τα θάυματα που δημιουργήσε ο νεαρός με τη βοήθεια του Θεού. Γνωστά ειναι τα θάυματα: σταματουσε φωτιά που κατέκαιγε τα πάντα, έριξε βροχή, πολλαπλασίαζε τους καρπούς, έδιωξε τα έντομα. Ετσι  θεωρείται Προστάτης των Καρπών της Γης.

Η εικόνα μας, προσφορά απο μία καλή ψυχή, ειναι έργο της ονομαστής αδελφότητα τωνΚαρτσωναίων, Αγ Ορος . Ο αγιος κοιτάζει μπροστά, κρατάει το Ευαγγέλιο, και μας ευλογέι. Σοβαρή εικόνα οπως ο Αγιος, που υπεστη μαρτυρικό θανατό, 23/2/156, στα 86 ηλικία. Μεγάλη πίστη.

Η μαρτυρία του, είναι απο τα αρχαιότερα γραπτά της εκκλησιάς με σημαντική σημασία. Εικόνα του Αγίου, απο τον Φώτι Κοντογλου παρουσιάζει τον Αγιο σε μεγάλη φωτιά.

Απο μία σειρά  βάσανα  πέρασε ο αγιος, και αρκετοί μετάνιωσαν τοτε. Υπάρχουν ιερά λειψανά σε ανδρικό μοναστήρι Ναυπακτίας.

Συμβαίνουν θάυματα σήμερα. Ας αγαπάμε με τη καρδιά μας τον Αγιο. Να πάμε στο Ορος Πάγος, Σμύρνα, τόπος μαρτυρίου. Να κανουμε παράκληση να πρεσβέυει για μας. Μεγάλος πατερας της εκκλησιάς, ο Αγιος Πολύκαρπος.




Ο ΆΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ
(1475-1556)

Η φορητή εικόνα του αγίου Μαξίμου αγιογραφήθηκε από μοναχό του Κελίου των Βολιωτών στο Άγιον Όρος, με βάση σχετική εικόνα του Αγίου η οποία βρίσκεται στην Ι. Μονή Βατοπεδίου. Ο Άγιος Μάξιμος καταγόταν από την ευγενή οικογένεια Τριβώλη, η οποία υπάρχει και σήμερα στην Κέρκυρα. Η αγαπητή Κα Τριβώλη (απόγονος της ίδιας οικογένειας), σε μεγάλη ηλικία σήμερα, είναι ιδιαίτερα περιχαρής που το Μετόχι μας εόρτασε την μνήμη του αγίου Μαξίμου, του μεγάλου αυτού υπερασπιστή της Ορθοδόξου Πίστεως.

Μετά από 12 χρόνια σπουδών στο νησί μας, ο Μάξιμος μετέβη στην Ιταλία για ανώτερες σπουδές. Κατόπιν, με πλούσια θεολογική κατάρτιση, μονάζει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Εκεί γίνεται υπόδειγμα μοναχού, ο οποίος παράλληλα με τον πνευματικό του αγώνα, μελετάει και την φημισμένη βιβλιοθήκη της Μονής. Στην συνέχεια ο Άγιος καλείται στην Ρωσία, προκειμένου να μεταφράσει από τα Ελληνικά στα Σλαβικά τα Εκκλησιαστικά βιβλία. Για αυτό τον άθλο που κατάφερε με την επιτυχή του μετάφραση, τον αποκαλούν «Ο Φωτιστής των Ρώσων».

Τα «Άπαντα» του Αγίου, δηλαδή το σύνολο των γραπτών έργων του, που καλύπτουν πολλά σημαντικά θέματα, πρόσφατα εκδόθηκαν από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Ο άγιος Μάξιμος έμεινε μέχρι το τέλος ευσεβής μοναχός, και είχε σφοδρή λαχτάρα να γυρίσει στη Μονή της Μετανοίας του, το Βατοπέδι. Με την βοήθεια της Θείας Χάριτος κράτησε ακλόνητη την Πίστη του ακόμα και όταν οι Ρώσοι τον φυλάκισαν. Είναι γνωστός εξάλλου και για τα θαύματα που του επέτρεψε ο Θεός να επιτελέσει.

Για τον άγιο Μάξιμο έχει εκδόσει ένα αξιόλογο βιβλίο ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας, κ. Πιέρης, ο οποίος και πρόσφερε στο Μετόχι μας το βιβλίο του αυτό, που έκτοτε κοσμεί την βιβλιοθήκη του Μετοχίου.

Στην σχετική ιερά εικόνα, ο άγιος εικονίζεται στο γραφείο του, εμπρός από ένα βιβλίο. Το σοβαρό βλέμμα του Αγίου πέφτει κατευθείαν στα μάτια του θεατή, και το πρόσωπό του φωτίζεται κεντρικά. Φοράει το μαύρο ράσο του και γενικά τα χρώματα είναι σκούρα σύμφωνα με το χώρο που έζησε ο Άγιος. Βέβαια υπάρχει χρυσό φόντο και φωτοστέφανο, όπως αρμόζει σε έναν από τους μεγαλύτερους Αγίους των Ρώσων.

Κάθε χρόνο το Μετόχι μας, με την βοήθεια του Θεού, θα εορτάζει την μνήμη του Αγίου ανήμερα της εορτής του, στις 21 Ιανουαρίου, τελώντας την ειδική Ακολουθία του Αγίου από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Ασπαζόμαστε την δεξιά του αγίου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Γέροντα Εφραίμ.

Είναι μεγάλη τιμή μας, που μία εικόνα του μεγάλου αγίου Μαξίμου του ΓΡΑΙΚΟΥ, στολίζει την μικρή εκκλησία μας.
Ο Άγιος Μάξιμος να μας ευλογεί.

 



Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ

Ο Προστάτης των κατοικιδίων ζώων.
Δεν είναι ο μόνος Άγιος που αγάπησε και θεράπευσε θαυματουργικά τα ζώα, με τη βοήθεια του Θεού. Γνωρίζουμε και τιμούμε, επί παραδείγματι, τον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ με την αρκούδα, τον άγιο Βλάσιο που προστατεύει τα ποίμνια, το νεαρό άγιο Μάμα επάνω στο λιοντάρι, καθώς και τον άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη, με το λιοντάρι του πάντα δίπλα.

Εδώ και κάποια χρόνια το Μετόχι μας τελεί την Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου, στις 18 Δεκεμβρίου. Οι φίλοι του Μετοχίου μας παρήγγειλαν την αγιογράφηση της Εικόνας του Αγίου από ιερομόναχο στο Κελί των Βολιωτών του Αγίου Όρους. Έτσι η Λειτουργία εκείνης της ημέρας έχει και την ευλογία από την εξαιρετικά όμορφη εικόνα του Αγίου, και μαζί με την Ακολουθία του Αγίου από το την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, έχει γίνει πολύ αγαπητή. Μάλιστα την ημέρα εκείνη πάντοτε λειτουργεί ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας.

Στη εικόνα, μέσα σε πλούσιο χρυσό φόντο, ο Άγιος εικονίζεται ολόσωμος με άμφια του Αρχιεπισκόπου, και κρατάει το Ευαγγέλιο. Το χέρι που κρατάει το Ευαγγέλιο εικονίζεται διαφορετικά από την φυσική πραγματικότητα, για να τονίσει τη μεγάλη σημασία της Αγίας Γραφής. Ο Άγιος έχει σοβαρό βλέμμα, ως ιεράρχης (ο ίδιος υπήρξε κατά τον 3ο αιώνα Αρχιεπίσκοπος Ιερουσαλήμ, και υστέρα Πατριάρχης). Την εικόνα πλαισιώνουν δεξιά και αριστερά βουνά ζωγραφισμένα κατά την Βυζαντινή τεχνοτροπία, και στα πόδια του Αγίου εικονίζονται ζώα. Ζωγραφισμένη με ήπια χρώματα, η εικόνα αποδίδει τον βίο του Αγίου. Ο αγιογράφος έχει προσέξει κάθε λεπτομέρεια στην προετοιμασία και εκτέλεση αυτού του ιερού του έργου.
Ο άγιος Μόδεστος έγραψε ευχές για θεραπεία των ζώων. Οι αγρότες ευλαβούνται τον Άγιο, και τελούν Αγιασμό των σπαρτών τους ανήμερα της εορτής του. Ο Π. Χαράλαμπος γράφει: «Όποιος γιορτάζει τον Άγιο έχει τον Θεό βοηθό στο σπίτι του».

Μία εβδομάδα μετά την εορτή του αγίου Μοδέστου ακολουθεί η εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οπότε κάθε πιστός φεύγει από το Μετόχι, μετά το κέρασμα, με ένα μικρό δωράκι, τυλιγμένο με αγάπη και προσευχή.

Θα είναι μεγάλη μας χαρά να είστε μαζί μας στην εορτή του Αγίου Μόδεστου του χρόνου.

 

website designed and maintained
by hereford web design