Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα


ΜΑΡΤΙΟΣ

Το τελευταίο μήνα ηταν κουραστικό. Ειμαστε στο Τριώδιο, ακόμα κάνουμε τα βήματα για καλή επικοινωνία με τον Χριστό,με τους λίγους που γυρέυουν τον Χριστό στη ζωή τους, με προτάσεις, βοήθεια, διαβασμένο Γέροντα και με βιβλία προχωράμε. Περάσαμε τις πρώτες Κυριακές πριν το μεγάλο Σαρακοστή, μάθαμε για συγχώρεση, ταπείνωση και μετάνοια. Λέμε με ταχύτητα (γιατί λενε τοσο γρίγορα;) τη γνωστή προσευχή “Κύριε και Δέσποτα...”, του Εφραίμ,Συρου, και ετοιμάσαμε τα ράφια μας με νηστήσιμα φαγωτά. Τελος Φεβρουαριού, μετα τη Καθαρά Δευτέρα, νηστέυουμε αυστηρά. Γαρίδες, σουπιά, λαχανικά, τάραμα, ελιές, και νόστιμα γλυκά του Σεφ της Τηλεωραση. Και να! σεισμό απέναντη στη Τουρκία, στέλνουμε κουβέρτες, ντρέπουμε να σχεδιάσουμε πλούσιο τραπέζι όταν οι πολλοι άστεγοι πέρα δεν έχουν τίποτε. Στη δυστηχία μάθαμε κάπως να συχωρούμε,λέγαμε ‘ολοι ειμαστε αδέλφια’, ειπαμε ‘ποτέ δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει,’ μετανιόμαστε τα λόγια μας πριν έγινε σεισμό, και καταλάβαμε είμαστε ολοι τιποτένιοι στο κόσμο.

Ταπείνωση. Μετά απο το Cαrnival με μάσκες, κοστούμια, και παιχνίδια στο δρόμο, είμαστε στο πρόγραμμα για τα 40 μέρες πριν Πάσχα. Με τη βοήθεια του Θεου θα φtaσάμε στη Μεγάλη Κυριακή, στο αληθινό φως της Ανάστασης. Το μάθημα για τον Αδαμ και Ευα, και Δευτέρα Παρουσία, ηταν δύσκολο - ο Αδαμ αμάρτησε πρώτος; Αφου αυτός ακουσε τη εντολή, η, η. Ευα που πρώτο έφαγε απο το φρούτο, η, το διαβολικο φιδι; Ακόμα σήμερα έτσι είμαστε. Πάντα ο άλλος φταεί! Καιρός για Εξομολόγηση! Ομως θέλουμε να είμαστε με το νού μας στο Χριστό και οχι να ειμάστε busy bodies (περιεργοζαμενοι) που λεει 2-3 φορές στη Αγια Γραφή. (Α Πετρ. 4Ο,15.) “Μη μοι δως περιεργιας”. Σε μήνα έχουμε περάσει απο νήπιο στο Πανεπιστήμιο, αφήσαμε τις ώρες στο παραθυρο “τι κανει ο αλλος;” και μελετάμε τα σοβαρά, ωφέλιμα βιβλία για μια ‘εν Χριστό Ζωή’. Με σκοπό να μπαίνουμε στη πολιτέλεια Παράδεισο, με πολυ φώς ,με ομορφιά, με αγνό αέρα, με όλα πράσσινα φυτά και λουλούδια, δένδρα με φρούτα, άρωμα. Σημαντική μέρα 25 Μαρτίου, η μέρα του Ευαγγελισμου, με γνωστές εικόνες, με ιστορία για τη Θεοτόκο μας, η παρθένα, με προφητίες του Εζεκιελ και Ησαία. Η εορτή αυτή, Δεσποτική και Θεομητορική, ειναι η πρωτη απ’ολες τισ άλλες εορτές. Γαβριήλ, ο άνθρωπός του Θεού, φέρνει τα νέα, στο Ναζαρέτ, η μικρη Μαρία τα αποδέχθηκε με σοφία.Μια απο τις πρωτες εικονες της Μαριας ειναι στη Λύδδα, σε εκκλησία κτησμένη απο τους Αποστόλους Πετρος  και Ιωαννησ. H παρθένα Maria φέρνει ο γίος στο κόσμο με το όνομα Ιησους. Με τα λόγια των πατέρων της Εκκλησίας για αυτο το μοναδικό συμβάν - Φώτιος, Αμβρώσιος, Εφραίμ Συρου,Γριγόριος Παλαμάς, ταξιδεύουμε σε έκσταση γιατι “η Βασιλεία του Θεου ειναι αναμεσά μας”. 

Ψάχνουμε. Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Βέβαια δεν το ξέρει κανεις,αλλά θα ειναι αλλιώς, δεν θα είναι όπωσ η πρώτη, στο σπιλαίο.

Σε λίγο, Πάσχα θα τη εορτάζουμε. Τότε, θα πουμε τις γνωστές ευχές, θα κρατήσουμε τα έθιμα, θα φάμε το καλό ψημένο κρέας, αλλα θα σκεφτούμε πως ήταν για τη Μαρία, 48 χρονον,διπλά στο Σταυρό, οταν της έλεγε ο Χριστός “Μη κλαίς, Μητέρα”.
Την ίδια μέρα εδώ στη Ελλάδα γιορτάζουμε την απελευθέρωση μάς απο τον Τουρκικό ζύγο.

МАРТ
25/3 БЛАГОВЕЩНИЕ ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ.ФНИРКР АЫЪЕ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ

Η Αγία Μέρα, μέρα άκρας ταπεινώσεως, είναι μία σεβαστή παράδοση εδώ και περίπου 400 χρόνια.   

Η εκκλησία μας τιμά την Ταφή του Κυρίου με μία σπάνια ξυλόγλυπτη, εικονογραφημένη παράσταση που αντικαθιστά το ιερό Αμφιο. Το στόλισμα του Επιταφιού γίνεται απο κυριές του φορέα, και πάντα είναι όμορφο. Πασχίσουμε με μία συντροφιά πανηγυριωτών που αγαπούν την εκκλησίαπου διηγείται στους περαστικούς εκατοντάδες χρόνια μαρτυρίου, μοναδικό βίωμα με ιεροπρέπια. Δεν μας λείπει τίποτε εδώ στη πόλι, όλα τα καλά του Θεού έχουμε. Καμπάνα, καντήλια με λάδι, θυμιατό, και ανθόνερο. 

Με την βοηθεία ενός Αρχιμανδρίτη της Μονής Πλατυτέρας ψάλλουμε τα Εγκώμια, μία ποιητική σύνθεση, με φράσεις πασίγνωστες στους πάντες. Στην περιφορά, τα παιδιά της περιοχής βαστάνε τον Επιτάφιο, τα λάβαρα, και το σταυρό και σχηματίζουν μια πομπή σύμφωνα με την ωραιώτατη παράδοση του Επιταφίου της Κέρκυρας.

Τελειώναντας την περιφορά, ο κόσμος παίρνει τα λουλούδια του Επιταφίου στα σπίτια τους γιατί πιστεύει οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η  Ανάσταση, μία νέα ζωή, είναι μπροστά. Εμείς, πρώτα ο Θεός  και μετά η Θεοτόκος, Η Παναγιοπούλα, σας περιμένουμε του χρόνου.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ Y.Θ. ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

Το σημαντικό πανηγύρι του Ιερού Μετοχίου, η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ειναι ‘τα εννιάμερα’, στις 23 Αυγούστου.

Προσκυνητές καταφθάνουν απο κάθε γονία της Πόλις και οχι μόνον, για την εορτή της Παναγιοπούλας. Οταν λέμε Παναγιοπούλα εννοούμε την εικόνα της Παναγίας σε Βυζαντινό στυλ Οδηγήτρια, ασιμο-κάλυπτη, με πλούσιες σειρές απο χρυσά και ασιμένια τάματα. Αυτήν  η εικόνα προσκυνάμε περίπου 400 χρόνια, φυλαγμένη σεχωριστό εικονοστάσι. Εικόνα με ιδιάιτερη χάρι.

’....Την  εικόνα σου την σεπτήν.... ιεροτάτη, την Οδηγήτριαν ....’

Η αγιασμένη εκκλησία απο τα πολλά χρόνια προσευχές των μοναχών και λαικών ειναι μικρή, οπότε, πολλοί ακολουθούν τη λειτουργία στις καρέκλες έξω στο πεζοδρόμιο, χωρίς μεγάφωνα, κάτω απο τις χρωματιστές σημαίες που στολίζουν το δρόμο.

Ετσι είναι, γιατι εδώ ουσιαστικά κλείνει το εκκλησιαστικό έτος, όμως, η Οδηγήτρια, η ίδια, θα μας φέρνει ακόμα νέα πρόσωπα του χρόνου.
 
Σε κάθε ακολουθία λειτουργεί ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Πλατυτέρας.

Ολοι έχουν έρθει με πίστι, με σεμνή ενδυμασία και με πολλή αγάπη προς την Παναγία την Θεοτόκο που δεν κατέλιπε ποτέ τον κόσμο.
               
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

The church can be contacted by writing to PO Box 532, Corfu, 49100 Greece or by email at info@corfu-odigitria.com.


website designed and maintained
by hereford web design