Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Κοιμήθηκε ο ΑρχιεπίσκοποςΑναστάσιος, Αλβανίας. Ο Θεός να αναπάυσει τη ψυχή του. Την ευχη του να εχουμε.

Στα Αγγλικά γράφουμε για ενα μικρό, ευχάριστο βιβλίο του Μητροπολίτη Νεκτάριον, Αργος, με τίτλο ‘Ενα Χαμόγελο στο Ουρανό’. Το εξώφυλλο δειχνει μία κοπέλλα, η πρωταγωνήστρια, Αργυρο Στεφανάκι. Νεαρή , χαριτομένη. Πολλές φορές στα χρόνια τονίζουμε τη αξία λίγα βίβλια. Τώρα με φωτιές, με Τrump, με τοπικά γεγονότα: πολιτικά και ατόμικα, η ώρα ήλθε να διαβάζουμε τούτο το νέο βιβλίο. Η μικρή Αργυρο είχε τον Αγιο Νεκτάριο τον προστάτη της, πήγαινε κάθε χρόνο, στο νησί Αιγινα οπου τα λείψανα του Αγίου. Ο Αγιος με τη μεγαλύτερη αρετή - ταπείνωση. Με πίστη, αγάπη, τα 3 στόλιζαν τον Νεκτάριον. Μια φορά, με επικύνδινη αρρώστια, ο Αγιος την θεράπευσε. Στη εορτή του Αγιου με ιερές λειτουργίες, πάντα ήταν εκεί η Αργυρο. Γιά τον Αγιο της εικοστου αιώνα. Το όνομα Αργυρο δεν είναι πολυ δημοφιλές όνομα, όμως υπαρχει μία Αγία Αργυρο (30/4). Το όνομα σημαίνει ασημί αλλά η κοπέλλα ειχε χρυσή ψυχή. Παρά τα πολλά δισάρεστα γεγονότα στη ζωή της, πάντα πρόσεχε αυτους με προβλήματα, και ειχε αγάπη για όλους. Αιγινα νησί μια φορά κάθε χρόνο, αλλα άλλο νησί μπήκε στη ζωή της, ΣΠΙΝΑΛΟΝΓΚΑ, ‘το νησί των νεκρών’, μικρό νησί απέναντη απο τη Κρήτη. Αρχή 20τη αιώνα, η λέπροση χωρίς φάρμακο, ηταν μεταδοτική, οπότε εκει στο νησί έστειλαν ολοι που υπέφεραν. Πρώτο πήγαν εκει η μητέρα και η αδελφή της Γεωργία. Σε λίγο και η Αργυρό μας παει ενω αφήνει πισω τον άνδρα της και τη κόρι της. Εκεί εμειναν στο νησι των νεκρών, μαζι με τον Αγιο Νικηφόρο, ο λεπρός, οποίος ειχε σοβαρά προβλήματα. Στο νησί Χίος με βοήθεια του Αγίου Ανθιμο, έγινε μοναχός. Ο μοναχός Σωφρόνιος ανέλαβε να υπηρετήσει τον Αγ. Νικηφόρο για πάντα. Ο Νικηφόρος δεν έβλεπε πιά, δεν περπάτισε. Ομως μία φορά μπήκαν στο δωμάτιο του και είδαν τον Αγ. Νικηφόρο στον αέρα, προσέυχοντας. Ο Μοναχός Σωφρόνιος, αργότερα Αγιος Ευμένιος, φρόντισε τον Αγ. Νικηφόρο ολα τα χρόνια. Βιβλία για των άγιων απο τον Μητροπ. Μόρφου και μοναχός Σιμών ήταν απο τα πρώτα. Οταν έπρεπε να φύγουν για την Αθήνα, 1957, τότε είχε βρεί φάρμακο, έκλεισαν όλες οι κλινικές, και εκεί στο νοσοκομίο Αγ. Βαρβάρα γνωστό όπως ΄το Νοσοκομείο των αγίων’ ήλθαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Mητροπολίτης Ιερεμίας και άλλοι πολυ. Μετά απο επίσκεψη στους Αγίους πήγαν στο δωμάτιο της Αργυρο. Εκει ειχε κέρασμα, ενώ το ενα χέρι της ήταν παραμώρφομενα. Ολοι ήθελαν τη παρέα της, τις οδηγίες της, την ευλογία της. Λόγω το περιβάλλον ονόμασαν ‘το νοσοκοκομείο των αγίων’. Μαζί τους ηταν και ο Αγιος Αθανάσιος Χαμακιώτης, απο Mαρούσι. 

Η αγαπητή Αργυρο πέθανε 2014, αλλά όλα τα χρόνια βοήθησε. Ηλθαν πολλά άτομα με πολιομυελίτιδα, και μετα άτομα με ΑIDS. Τους φρόντισε, έπλινε τα ρούχα, πάντα χωρίς κλάματα για τη μοίρα της, αλλά έλεγε “απο το Θεό ειναι ευλογία”. Προτείνω να έχετε πολυ εκτίμηση για τον Αγιο Νικηφόρο, ο λεπρός. Σε όλο το κόσμο, ο Αγιος βοηθαεί, ιδικα στα χρόνια τότε με το Κορονόιο. Πάρε το βιβλίο, και καλό διάβαζμα! Ο Αγιος Νικηφόρος, ο Λεπρός εορταζει 4/1. Υπάρχουν φωτογραφίες στο βιβλίο. Βρες δικές σας, καλύτερα.

Февраль
КНИГИ И ИКОНЫ ДОСТУПНЫ СДНЕМ РОЖДЕНИЯ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ

Η Αγία Μέρα, μέρα άκρας ταπεινώσεως, είναι μία σεβαστή παράδοση εδώ και περίπου 400 χρόνια.   

Η εκκλησία μας τιμά την Ταφή του Κυρίου με μία σπάνια ξυλόγλυπτη, εικονογραφημένη παράσταση που αντικαθιστά το ιερό Αμφιο. Το στόλισμα του Επιταφιού γίνεται απο κυριές του φορέα, και πάντα είναι όμορφο. Πασχίσουμε με μία συντροφιά πανηγυριωτών που αγαπούν την εκκλησίαπου διηγείται στους περαστικούς εκατοντάδες χρόνια μαρτυρίου, μοναδικό βίωμα με ιεροπρέπια. Δεν μας λείπει τίποτε εδώ στη πόλι, όλα τα καλά του Θεού έχουμε. Καμπάνα, καντήλια με λάδι, θυμιατό, και ανθόνερο. 

Με την βοηθεία ενός Αρχιμανδρίτη της Μονής Πλατυτέρας ψάλλουμε τα Εγκώμια, μία ποιητική σύνθεση, με φράσεις πασίγνωστες στους πάντες. Στην περιφορά, τα παιδιά της περιοχής βαστάνε τον Επιτάφιο, τα λάβαρα, και το σταυρό και σχηματίζουν μια πομπή σύμφωνα με την ωραιώτατη παράδοση του Επιταφίου της Κέρκυρας.

Τελειώναντας την περιφορά, ο κόσμος παίρνει τα λουλούδια του Επιταφίου στα σπίτια τους γιατί πιστεύει οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η  Ανάσταση, μία νέα ζωή, είναι μπροστά. Εμείς, πρώτα ο Θεός  και μετά η Θεοτόκος, Η Παναγιοπούλα, σας περιμένουμε του χρόνου.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ Y.Θ. ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

Το σημαντικό πανηγύρι του Ιερού Μετοχίου, η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ειναι ‘τα εννιάμερα’, στις 23 Αυγούστου.

Προσκυνητές καταφθάνουν απο κάθε γονία της Πόλις και οχι μόνον, για την εορτή της Παναγιοπούλας. Οταν λέμε Παναγιοπούλα εννοούμε την εικόνα της Παναγίας σε Βυζαντινό στυλ Οδηγήτρια, ασιμο-κάλυπτη, με πλούσιες σειρές απο χρυσά και ασιμένια τάματα. Αυτήν  η εικόνα προσκυνάμε περίπου 400 χρόνια, φυλαγμένη σεχωριστό εικονοστάσι. Εικόνα με ιδιάιτερη χάρι.

’....Την  εικόνα σου την σεπτήν.... ιεροτάτη, την Οδηγήτριαν ....’

Η αγιασμένη εκκλησία απο τα πολλά χρόνια προσευχές των μοναχών και λαικών ειναι μικρή, οπότε, πολλοί ακολουθούν τη λειτουργία στις καρέκλες έξω στο πεζοδρόμιο, χωρίς μεγάφωνα, κάτω απο τις χρωματιστές σημαίες που στολίζουν το δρόμο.

Ετσι είναι, γιατι εδώ ουσιαστικά κλείνει το εκκλησιαστικό έτος, όμως, η Οδηγήτρια, η ίδια, θα μας φέρνει ακόμα νέα πρόσωπα του χρόνου.
 
Σε κάθε ακολουθία λειτουργεί ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Πλατυτέρας.

Ολοι έχουν έρθει με πίστι, με σεμνή ενδυμασία και με πολλή αγάπη προς την Παναγία την Θεοτόκο που δεν κατέλιπε ποτέ τον κόσμο.
               
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

The church can be contacted by writing to PO Box 532, Corfu, 49100 Greece or by email at info@corfu-odigitria.com.


website designed and maintained
by hereford web design