Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 

Φέτος δεν εορτάζαμε τον Αγ. Κασσιανός.   Δεν είχαμε 29/2, η μέρα του. Μερικοί στα μοναστήρια διαβάζουν λίγο για τον Κασσιανό σε βραδινή λειτουργία. Στη Κύπρο τον αγαπάν ο μοναχός Κασσιανός, αυτός που έφερε μοναστικές κανόνες στη δύση. Γνωστός ο Αγιος για τα γραπτά του. Οταν ήταν στη Κωνσταντινούπολη ο Αγ. Χρυσόστομος τον έκανε μοναχό, μεγαλη τιμή, μετά πήγε στη Γαλλια, εκεί άνοιξε 2 μοναστήρια.

Τον σκέφτουμε τώρα στη Σαρακοστή, πριν Πάσχα, με τις οδηγίες του, πώς να πολεμήσουμε τη Γαστρομαγεία .Πώς να καθίσουμε στο τραπέζι σε σιωπή, με τα μάτια κάτω, “οποιος κοιτάζει έντονα εχει αμαρτήσει” (Μτ. 5,28) να ακούσουμε το διάβασμα απο πνευματικό βιβλιο, να φάμε ολα, γιατί απαγορέυεται να φάμε εξω απο τη τράπεζα. “Να φαι όπως είναι οι δυνάμες, ενα προσωπικό θέμα είναι”, λεει ο Αγ.Κοσμάς, Αιτολός. Δεν είμαστε όλοι ίδια. Οτι έχει γράψει ο Κασσιανός θα δούμε στο μικρό βιβλίο της Μονής Παρακλύτου.

Αλλος που γράφει για την Γαστρομαγεία ειναι ο Αγιος Ιωάννης Κλίμακος, του Σιναι, στο βιβλίο του με 30 σκαλοπάτια, με σημαντικές προτάσεις για αρετές ακόμα για τα  αγαθων. Στο 14 σκάλα λεει πως (όποιος εκέρδησε, προχωραει στη απάθεια και σωφροσύνη. Ειναι μία νίκη).

Ο Αγιος Ιωάννης Κλίμακος, εορτάζουμε 2 φορές κάθε χρόνο. Στης 30/3 και τη 4τη Κυριακή της Σαρακοστής. Αυτός έμεινε 40 χρόνια στο βουνό, έτρωγε λίγο, λιγα πράσσινα που έβρισκε στο ύπαιθρο. Οτι λεει στο περίφημο βιβλίο ειναι θύσαυρο, μάθουμε πως να κάνουμε τη ζωή χωρίς λαθοι, με ταπεινοσύνη. Κάθε μόναχο σέβεται το βιβλίο αυτο. Ας μη ξεχάσουμε τον Αγιο Κασσιανός, (360 περίπου) το να δημιοργήσει μοναστήρια σε Γαλλία δεν είναι μικρό πράγμα. Τα συγγράμματα του φώτισαν άτομα που ηταν ξένοι στη Ορθόδοξη Πίστη. Ο Αγιος έγραψε για φόβο Θεου,για διάκριση, πώς να κυβερνάμε τη γλώσσα , και άλλα πολλά. Οι αρετες αυξανουν, η καρδιά καθαρίζεται, ο μοναχός τελικά αγαπαει οτι προτείνει ο Αγιος Κασσιανός. Ξέρετε τη εικόνα του; Κάθεται στο γραφείο του, σοβαρός, αληθινός μελετιτής. Σαν ένας ευαγγελιστής .Απο τη Κυριακή ‘Ορθοδοξιας’ ξέρουμε τη αξία των εικόνων. Ο Αγ. Παχόμιος έμαθε για τη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής απο 2 άγγελοι. Ολο το χρόνο οι 2 μέρες αυτές ειναι ξεχόριστες.

Τελικά, ο Αγιος Βασίλιος ο μέγας, έλεγε “νηστεία ειναι απομόνωση απο κακιές”.

Καλη Σαρακοστή, Καλό Τριώδιο. Αγιος Κασσιανός να σας ευλογεί.

АПРЕЛЬ

МОНАСТЫРСКНИ УСТАВ ХЛЕВ  ОВОЩИ  ОРУКТЫ ФРУКТЫ.

МНОГО  ГОЛОДАНИЯ БЛАГОСЛОВЕНИЫЙ ПОСТ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ

Η Αγία Μέρα, μέρα άκρας ταπεινώσεως, είναι μία σεβαστή παράδοση εδώ και περίπου 400 χρόνια.   

Η εκκλησία μας τιμά την Ταφή του Κυρίου με μία σπάνια ξυλόγλυπτη, εικονογραφημένη παράσταση που αντικαθιστά το ιερό Αμφιο. Το στόλισμα του Επιταφιού γίνεται απο κυριές του φορέα, και πάντα είναι όμορφο. Πασχίσουμε με μία συντροφιά πανηγυριωτών που αγαπούν την εκκλησίαπου διηγείται στους περαστικούς εκατοντάδες χρόνια μαρτυρίου, μοναδικό βίωμα με ιεροπρέπια. Δεν μας λείπει τίποτε εδώ στη πόλι, όλα τα καλά του Θεού έχουμε. Καμπάνα, καντήλια με λάδι, θυμιατό, και ανθόνερο. 

Με την βοηθεία ενός Αρχιμανδρίτη της Μονής Πλατυτέρας ψάλλουμε τα Εγκώμια, μία ποιητική σύνθεση, με φράσεις πασίγνωστες στους πάντες. Στην περιφορά, τα παιδιά της περιοχής βαστάνε τον Επιτάφιο, τα λάβαρα, και το σταυρό και σχηματίζουν μια πομπή σύμφωνα με την ωραιώτατη παράδοση του Επιταφίου της Κέρκυρας.

Τελειώναντας την περιφορά, ο κόσμος παίρνει τα λουλούδια του Επιταφίου στα σπίτια τους γιατί πιστεύει οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η  Ανάσταση, μία νέα ζωή, είναι μπροστά. Εμείς, πρώτα ο Θεός  και μετά η Θεοτόκος, Η Παναγιοπούλα, σας περιμένουμε του χρόνου.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ Y.Θ. ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

Το σημαντικό πανηγύρι του Ιερού Μετοχίου, η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ειναι ‘τα εννιάμερα’, στις 23 Αυγούστου.

Προσκυνητές καταφθάνουν απο κάθε γονία της Πόλις και οχι μόνον, για την εορτή της Παναγιοπούλας. Οταν λέμε Παναγιοπούλα εννοούμε την εικόνα της Παναγίας σε Βυζαντινό στυλ Οδηγήτρια, ασιμο-κάλυπτη, με πλούσιες σειρές απο χρυσά και ασιμένια τάματα. Αυτήν  η εικόνα προσκυνάμε περίπου 400 χρόνια, φυλαγμένη σεχωριστό εικονοστάσι. Εικόνα με ιδιάιτερη χάρι.

’....Την  εικόνα σου την σεπτήν.... ιεροτάτη, την Οδηγήτριαν ....’

Η αγιασμένη εκκλησία απο τα πολλά χρόνια προσευχές των μοναχών και λαικών ειναι μικρή, οπότε, πολλοί ακολουθούν τη λειτουργία στις καρέκλες έξω στο πεζοδρόμιο, χωρίς μεγάφωνα, κάτω απο τις χρωματιστές σημαίες που στολίζουν το δρόμο.

Ετσι είναι, γιατι εδώ ουσιαστικά κλείνει το εκκλησιαστικό έτος, όμως, η Οδηγήτρια, η ίδια, θα μας φέρνει ακόμα νέα πρόσωπα του χρόνου.
 
Σε κάθε ακολουθία λειτουργεί ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Πλατυτέρας.

Ολοι έχουν έρθει με πίστι, με σεμνή ενδυμασία και με πολλή αγάπη προς την Παναγία την Θεοτόκο που δεν κατέλιπε ποτέ τον κόσμο.
               
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

The church can be contacted by writing to PO Box 532, Corfu, 49100 Greece or by email at info@corfu-odigitria.com.


website designed and maintained
by hereford web design