Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Καιρός ειναι να αρχίζουμε τις ευχές μας για ‘Καλό Τριώδιο’. Διάστημα με θεολογικα μηνήματα για ταπείνωση, μετάνοια, με αυστηρές νηστείες. Ευχές στέλνουμε για κουράγιο, γιατί δεν ειναι έυκολο. Πολλές Λειτουργίες, διάβασμα, άλλη κουσίνα με πολλές αλλαγές το τι τρώμε, η, δεν τρώμε. Εξομολόγηση. Τέλος Ιανουαρίο, 30/1, γιορτάσαμε οι 3 Ιεράρχες, Πατέρες της Εκκλησίας, οι προστάτες των γραμμάτων,σαν ο μέγας Βασίλειος Επίσκοπος, ο Χρυσόστομος Πατριάρχης. Τα Γραπτά τους σημαντικά αλλά δεν ειναι έυκολα για όλους. Ο Θεός χάρισε σε όλους κάτι προσωπικό. Ενας πήρε δύναμη, άλλος εξυπνάδα, άλλη αδύνατη με αρρώστιες. Μη ντρέπεστε αν δεν καταλαβαίνετε πολλά. Είπαμε υπάρχουν περίπου 5 απαραίτητα βιβλία και μπορούμε μαζι στο Ι.Μετοχι να τα δούμε σιγά-σιγα. Οι θεολόγοι  γράφουν βιβλία βασισμένα στα λόγια των Πατέρων, κάθε βιβλίο πλουταίνει το προφίλ τους. Απο όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν τα κλασσικά αξίζουν, αιώνες τώρα ειναι εκεί για νέοι αναγνώστες. H Βίβλοσ, Ντοστογιέφσκι, Ντίκενς, Ρουσσώ. Νέες εκδόσεις ,πολύ μελάνι γαι άχρηστα βιβλια. Σόλομον έλεγε “Δεν εχει τέλος στα βιβλία, που μας κουράσουν!” Μιλάμε τώρα στα άτομα που αποφάσησαν να βρούν μια αληθινή επαφή με τον Χριστό. Στο κέντρο της ζωής, του καλου Χριστιανού, με καθημερινή και καρδιακή κουβέντα με τον Χριστό. Εκτός απο τις Λειτουργίες,το εκκλησίασμα, καλό ειναι να πλουταίνουμε μια προσέγγιση, μια οικιακή σχέση, σχεδιασμένη στις δυνάμες και επιθυμίες μας. Ειμαστε ελέυθεροι, μας λένε να είμαστε αναπαυμένοι, και στη εκκλησία και με το Πνευματικό μας Γέροντα. Ενας σοφός πνευματικός για οδηγία, όμως ενας ηλικιομένος Γέροντας, κουρασμένος, μπορεί να μη βοηθάει σε προσωπικό επίπεδο. Βρές τον άνθρωπο που σας ταιριάζει. Δεν βρίσκεται έυκολα αλλα κάπου ειναι ο ευλογημένος. Βάλε προσπάθεια. Οποιος υπομένει, θα πετύχει. Θέλετε μια επαφή που φερνει γαλήνη και ειρήνη; Να διαβάσετε λίγο καθε μέρα απο τα Ευαγγέλια. Να κάνετε λιγη ώρα προσευχή, οχι δύσκολα ξένα λόγια, αλλά με κλάμα της καρδιάς, στο αυτι του Χριστου. Απο τη Βίβλο , πιάσε Ματθαιο 1, 18 για τη Γέννηση του Χριστού. Μια προσευχή σαν “Κύριε, Ιησου Χριστέ, βοήθεια!” Η, καλύτερα να φωνάζεις “Ας γίνει το θελημά Σου.” Καπου αρχίζουμε, δεν βλάπτει τίποτε, και πάμε στα πιο προχωρημένα μετά. Μια ιδέα ομως, μια ξεκίνηση που όλοι κάνουν, ειναι να διαβάσουμε καθε μέρα το βίο του Αγίου. Μάξιμος, ο γραίκος φώτισε τους Ρωσους, Ιωάννης Καλυβίτης έμπνευσε τον Αγιο Πορφυρίο, ο Μέγας Αντώνιος χωρίς τα γράμματα εγινε Καθηγητής. Ποτέ δεν ειναι αργά, προχώρα τωρα. Διώξε ληθαργία, πες Ο θεος μεθ’ημών. Ενας φωτισμένος Γέροντας, το Ευαγγέλιο, λιγη ώρα μόνοι σε ησυχία, για θεική κουβέντα, και ξεκινήσαμε. Σαν λύκος ξεκινάμε μετά, θα μοιάζουμε σαν αρνάκι. Εχει μεγάλη αξία η προσπάθεια μας. Θα πάτε για εξομολόγηση, με επιθυμία να λέτε τη κρυφτή κακή αμαρτία σας, το προσωπό σας κόκκινο, δάκρια πολλά, φωνάζοντας “δεν θα το ξανακάνω ποτέ”. Να! μετανιώνετε, και γνώρισετε ταπείνωση.

Καλό Τριώδιο, καλή αγώνα.

ФЕВРАЛЬ

МНОГО ГОЛОДАНИЯ

2.2 СРЕТЕНИЕ  ГОСПОДНЕ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ

Η Αγία Μέρα, μέρα άκρας ταπεινώσεως, είναι μία σεβαστή παράδοση εδώ και περίπου 400 χρόνια.   

Η εκκλησία μας τιμά την Ταφή του Κυρίου με μία σπάνια ξυλόγλυπτη, εικονογραφημένη παράσταση που αντικαθιστά το ιερό Αμφιο. Το στόλισμα του Επιταφιού γίνεται απο κυριές του φορέα, και πάντα είναι όμορφο. Πασχίσουμε με μία συντροφιά πανηγυριωτών που αγαπούν την εκκλησίαπου διηγείται στους περαστικούς εκατοντάδες χρόνια μαρτυρίου, μοναδικό βίωμα με ιεροπρέπια. Δεν μας λείπει τίποτε εδώ στη πόλι, όλα τα καλά του Θεού έχουμε. Καμπάνα, καντήλια με λάδι, θυμιατό, και ανθόνερο. 

Με την βοηθεία ενός Αρχιμανδρίτη της Μονής Πλατυτέρας ψάλλουμε τα Εγκώμια, μία ποιητική σύνθεση, με φράσεις πασίγνωστες στους πάντες. Στην περιφορά, τα παιδιά της περιοχής βαστάνε τον Επιτάφιο, τα λάβαρα, και το σταυρό και σχηματίζουν μια πομπή σύμφωνα με την ωραιώτατη παράδοση του Επιταφίου της Κέρκυρας.

Τελειώναντας την περιφορά, ο κόσμος παίρνει τα λουλούδια του Επιταφίου στα σπίτια τους γιατί πιστεύει οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η  Ανάσταση, μία νέα ζωή, είναι μπροστά. Εμείς, πρώτα ο Θεός  και μετά η Θεοτόκος, Η Παναγιοπούλα, σας περιμένουμε του χρόνου.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ Y.Θ. ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

Το σημαντικό πανηγύρι του Ιερού Μετοχίου, η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ειναι ‘τα εννιάμερα’, στις 23 Αυγούστου.

Προσκυνητές καταφθάνουν απο κάθε γονία της Πόλις και οχι μόνον, για την εορτή της Παναγιοπούλας. Οταν λέμε Παναγιοπούλα εννοούμε την εικόνα της Παναγίας σε Βυζαντινό στυλ Οδηγήτρια, ασιμο-κάλυπτη, με πλούσιες σειρές απο χρυσά και ασιμένια τάματα. Αυτήν  η εικόνα προσκυνάμε περίπου 400 χρόνια, φυλαγμένη σεχωριστό εικονοστάσι. Εικόνα με ιδιάιτερη χάρι.

’....Την  εικόνα σου την σεπτήν.... ιεροτάτη, την Οδηγήτριαν ....’

Η αγιασμένη εκκλησία απο τα πολλά χρόνια προσευχές των μοναχών και λαικών ειναι μικρή, οπότε, πολλοί ακολουθούν τη λειτουργία στις καρέκλες έξω στο πεζοδρόμιο, χωρίς μεγάφωνα, κάτω απο τις χρωματιστές σημαίες που στολίζουν το δρόμο.

Ετσι είναι, γιατι εδώ ουσιαστικά κλείνει το εκκλησιαστικό έτος, όμως, η Οδηγήτρια, η ίδια, θα μας φέρνει ακόμα νέα πρόσωπα του χρόνου.
 
Σε κάθε ακολουθία λειτουργεί ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Πλατυτέρας.

Ολοι έχουν έρθει με πίστι, με σεμνή ενδυμασία και με πολλή αγάπη προς την Παναγία την Θεοτόκο που δεν κατέλιπε ποτέ τον κόσμο.
               
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

The church can be contacted by writing to PO Box 532, Corfu, 49100 Greece or by email at info@corfu-odigitria.com.


website designed and maintained
by hereford web design