Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα
Παναγιοπουλα Εκκλησια,Κερκυρα

ΟΚΤΟΒΡΙΟΣ

Ο μήνας που πέρασε δεν ηταν ο καλύτερος. Φωτιές, πλημμύρες, με νεο δύναμη, δύσκολα - για ειδικοί - για εθελοντές, καταστροφές παντού. Μόνοι μας καταλάβαμε οτι καλό ειναι να είμαστε έτοιμοι. Μας λένε, οι ακαδημαικοί, οτι όλα πιο δυνατά, ολα πιο συχνά θα έχουμε τετοια φαινόμενα. Πρακτικά να κάνουμε έλεγκο αν το σπιτι μας είναι σε ασφαλή θεσι, δεν ειναι σε ξερό ποτάμι, εχει όλα τα κεραμίδια που πρέπει, δεν εχει παλιό δένδρο να πέσει, αν το σπιτι ειναι στο υπόγειο, να κτήσουμε τοίχο να διώξει το νερό. Πνευματικά, το καλύτερο όπλο μας ειναι η προσευχή. Να ζητήσουμε οι Αγιοι όπως Πολύκαρπος, ο Προφ. Ιλίας, η Παναγία βέβαια,να μας σώζουν. Να ζητάς ο Αγιος σου, σαν ο Σπυρίδωνας, η Η Αγία Βαρβάρα, να πρεσβέυουν για μας και ότο κόσμο. Μη περιμένετε καποιο Κρατικό γραφείο, η Επιτροπή, η σύλλογο, η Δήμαρχο, να έρθει με συμβουλές. Εσεις θα κάνετε το μεγαλύτερο έργο της ζωής, μαζι με τον Αγιο σου. Η προσευχή σου, της οικογενειάς σου, της γειτονά σου, θα ειναι η υπέροχη αρχή, και σε λιγο ολοι θα κάνουν το ίδιο. Αν με ολη τη δουλειά, κόβεις το δακτυλό σου, η, εμφανίζεται δερματικό πρόβλημα, φώναξε τους Αναργυρους, Κοσμάς και Δαμιον. Ετσι πως πάμε δεν εχουμε χρονο για διασχέδαση, να πέφτεις στη δουλειά, μαζεψε τα χόρτα, απο τη βεράντα πάρε το τραπέζι μεσα, γιατι η αέρα θα το πάρει. Για μια φορά εισαι υπέυθυνη, να φυλάξεις ψιλά τα χαρτιά σας, φωτογραφίες, φάρμακα. Οι υπηρεσίεσ δεν έχουν χρόνο για τα προσωπικά σας. Βάλε μπρός. Μια τελευταία συμβουλή. Μια κυρία σε ταραγμένη διάστημα της ζωής, παρακάλεσε τον Αγ. Σπυρίδωνα και Να! Ο Αγιος την βοήθησε. Η γυναίκα αυτή έλεγε κάθε βράδυ το απολιτικιό του.

ОКТЯБРЬ
26 Октябрь - ДИМИТРИЯ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙ

Η Αγία Μέρα, μέρα άκρας ταπεινώσεως, είναι μία σεβαστή παράδοση εδώ και περίπου 400 χρόνια.   

Η εκκλησία μας τιμά την Ταφή του Κυρίου με μία σπάνια ξυλόγλυπτη, εικονογραφημένη παράσταση που αντικαθιστά το ιερό Αμφιο. Το στόλισμα του Επιταφιού γίνεται απο κυριές του φορέα, και πάντα είναι όμορφο. Πασχίσουμε με μία συντροφιά πανηγυριωτών που αγαπούν την εκκλησίαπου διηγείται στους περαστικούς εκατοντάδες χρόνια μαρτυρίου, μοναδικό βίωμα με ιεροπρέπια. Δεν μας λείπει τίποτε εδώ στη πόλι, όλα τα καλά του Θεού έχουμε. Καμπάνα, καντήλια με λάδι, θυμιατό, και ανθόνερο. 

Με την βοηθεία ενός Αρχιμανδρίτη της Μονής Πλατυτέρας ψάλλουμε τα Εγκώμια, μία ποιητική σύνθεση, με φράσεις πασίγνωστες στους πάντες. Στην περιφορά, τα παιδιά της περιοχής βαστάνε τον Επιτάφιο, τα λάβαρα, και το σταυρό και σχηματίζουν μια πομπή σύμφωνα με την ωραιώτατη παράδοση του Επιταφίου της Κέρκυρας.

Τελειώναντας την περιφορά, ο κόσμος παίρνει τα λουλούδια του Επιταφίου στα σπίτια τους γιατί πιστεύει οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η  Ανάσταση, μία νέα ζωή, είναι μπροστά. Εμείς, πρώτα ο Θεός  και μετά η Θεοτόκος, Η Παναγιοπούλα, σας περιμένουμε του χρόνου.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ Y.Θ. ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

Το σημαντικό πανηγύρι του Ιερού Μετοχίου, η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ειναι ‘τα εννιάμερα’, στις 23 Αυγούστου.

Προσκυνητές καταφθάνουν απο κάθε γονία της Πόλις και οχι μόνον, για την εορτή της Παναγιοπούλας. Οταν λέμε Παναγιοπούλα εννοούμε την εικόνα της Παναγίας σε Βυζαντινό στυλ Οδηγήτρια, ασιμο-κάλυπτη, με πλούσιες σειρές απο χρυσά και ασιμένια τάματα. Αυτήν  η εικόνα προσκυνάμε περίπου 400 χρόνια, φυλαγμένη σεχωριστό εικονοστάσι. Εικόνα με ιδιάιτερη χάρι.

’....Την  εικόνα σου την σεπτήν.... ιεροτάτη, την Οδηγήτριαν ....’

Η αγιασμένη εκκλησία απο τα πολλά χρόνια προσευχές των μοναχών και λαικών ειναι μικρή, οπότε, πολλοί ακολουθούν τη λειτουργία στις καρέκλες έξω στο πεζοδρόμιο, χωρίς μεγάφωνα, κάτω απο τις χρωματιστές σημαίες που στολίζουν το δρόμο.

Ετσι είναι, γιατι εδώ ουσιαστικά κλείνει το εκκλησιαστικό έτος, όμως, η Οδηγήτρια, η ίδια, θα μας φέρνει ακόμα νέα πρόσωπα του χρόνου.
 
Σε κάθε ακολουθία λειτουργεί ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Πλατυτέρας.

Ολοι έχουν έρθει με πίστι, με σεμνή ενδυμασία και με πολλή αγάπη προς την Παναγία την Θεοτόκο που δεν κατέλιπε ποτέ τον κόσμο.
               
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

The church can be contacted by writing to PO Box 532, Corfu, 49100 Greece or by email at info@corfu-odigitria.com.


website designed and maintained
by hereford web design